ACTUARIAL SCHOOL – kurzy pro aktuáry

Fakulta informatiky a statistiky ve spolupráci s Tools4F pro vás otevírají ACTUARIAL SCHOOL.

Jedná se o aktuárské kurzy pro pojistné matematiky, kteří se chtějí vzdělávat podle standardů Evropské aktuárské asociace (AAE). Všechny kurzy jsou akreditované a uznávané i jako součást certifikovaného vzdělávání Českou společností aktuárů (ČSpA). Kurzy jsou přizpůsobeny vašim časovým možnostem, a proto probíhají formou flexibilního asynchronního e-learningu.

Předpokládaný start ACTUARIAL SCHOOL je v lednu 2025.

Co je ACTUARIAL SCHOOL:

ACTUARIAL SCHOOL je soubor online kurzů, který byl vytvořen jako pomůcka nejen pro začínající aktuáry, kteří hledají profesně uznávané vzdělání ve svém oboru. Kurzy probíhají v anglickém jazyce a řídí se sylabem AAE. Je to jedinečná možnost, jak získat uznávaný certifikát bez výrazného ovlivnění vašeho časového rozložení dne.

Cíl kurzu a vstupní předpoklady:

Cílem ACTUARIAL SCHOOL je vytvořit aktuárské vzdělávání, které je:

  1. DOSTUPNÉ – Studium není náročné na místo a čas a lze studovat odkudkoliv, proto je zvolena forma e-learningu a jazyk angličtina.
  2. PROFESIONÁLNÍ – Soubor kurzů vytvořili profesionálové, kteří mají vhodné znalosti i zkušenosti z praxe, teorie a vedení obdobných vzdělávacích akcí.
  3. UŽITEČNÉ – Kurzy obsahují mnoho úloh z aktuální aktuárské praxe v pojišťovnictví.
  4. KOMPLETNÍ – Kurzy pokrývají co největší část sylabu AAE, je ale možné absolvovat i pouze vybrané části.
  5. UZNÁVANÉ – Certifikace je uznávaná aktuárskými společnostmi.

Pro koho je ACTUARIAL SCHOOL určena

Kurz je určen pojistným matematikům, kteří mají zájem o vzdělávání ve své profesi, ale nemají možnost navštěvovat osobní kurzy. ACTURIAL SCHOOL nabízí možnost flexibilního vzdělávání pomocí asynchronních kurzů, které jsou zakončeny ústní a písemnou zkouškou. Díky výuce v angličtině je studium vhodné pro lidi z celého světa.

Získané znalosti:

Proč se rozhodnout pro ACTUARIAL SCHOOL

V kurzech ACTUARIAL SCHOOL se naučíte všemu, co je potřebné pro kvalitní vykonávání aktuárské praxe v pojišťovnách a současně tím splníte podmínky pro aktuárskou certifikaci.

Způsob studia a zakončení:

Studium kurzů probíhá formou asynchronního e-learningu, tedy již předem vytvořených studijních materiálů, které lze studovat ve vámi zvoleném čase. Prezentace jsou doprovázené mluveným výkladem a obsahují dobrovolné testy a praktické případové studie, na kterých si můžete své znalosti vyzkoušet. Vyhodnocení některých dobrovolných úloh je možné zobrazit okamžitě po vypracování odpovědí. Větší úlohy jsou ohodnoceny později přiděleným odborníkem kurzu.

Předměty si lze zapsat a kombinovat jakkoliv. Některé z kurzů však mají prerekvizity.

Každý z kurzů je zakončen ústní a písemnou zkouškou. Po jejím složení obdrží student certifikát VŠE potvrzující úspěšné absolvování kurzu. Certifikát se vydává za každý splněný předmět a je uznávaný Společností aktuárů, která následně uděluje mezinárodní certifikát.

Forma kurzu:

  • E-learning (Moodle) – asynchronní forma
  • Videopřednášky
  • Elektronické materiály
  • Řešené příklady (MS Excel, Python)
  • Osobní či online konzultace
  • Ústní zkouška (osobní)

Připravované kurzy:

V rámci ACTURIAL SCHOOL pro vás připravujeme devět samostatných kurzů, jejichž plánovaný start je v lednu 2025. Témata kurzů jsou:

Obsah kurzu Actuarial models

Kurz je zaměřen na základní terminologii, koncepty, metody a techniky využívané v praxi. Zabývá se jak životním, tak neživotním pojištěním. Výsledkem kurzu je porozumění základním i komplexním matematickým modelům včetně jejich definic. Dále tvorba pojistně-matematických modelů a jejich využití pro analýzy a rozhodování zahrnující interpretování výsledků a předvídání budoucích událostí.

Obsahem kurzu je:

  • Fundamentals of Actuarial Probabilistic Models,
  • Generalized Linear Models,
  • Pricing Models,
  • Basics of Reinsurance,
  • Claims Reserving,
  • Introduction to Life Insurance,
  • Overview of Prerequisites: Life Insurance,
  • Traditional Actuarial Techniques (Traditional Approach),
  • Flexible Products (Traditional Approach),
  • Extended Life Insurance (Traditional Approach),
  • Real-Life Actuarial Projection Models,
  • Practical Applications of the Real-Life Actuarial Models.

Kurzem vás provedou lektoři Ing. Pavel Zimmermann Ph.D, RNDr. Martin Janeček, Ph.D., a Radek Hendrych.

Statistics

Economics

Finance

Financial systems

Assets

Data and systems

Actuarial risk management

Personal and actuarial professional practice

Kontaktní osoba:


Tento kurz vznikl za podpory Evropské unie, Next Generation EU v rámci Národního plánu obnovy České republiky v projektu Modernizace a digitalizace Vysoké školy ekonomické v Praze.