Studie Jakuba Fischera a Petra Mazoucha nadále oslovuje odborníky i veřejnost

Mezi odbornou veřejností i v mediálním prostoru stále žije studie Jakuba Fischera a Petra Mazoucha týkající se možnosti efektivnějšího vynakládání prostředků v mateřském a základním školství, které jsme se věnovali v minulosti.

Nedávno měl Jakub Fischer příležitost prezentovat své zjištění na konferenci iStar, kde se přítomní účastníci, včetně ministra vnitra Víta Rakušana a místopředsedkyně PSP ČR Věry Kovářové, seznámili s klíčovými myšlenkami studie. Podobně i Petr Mazouch vystoupil se studií na zasedání Sdružení místních samospráv.

Studie „Více času na pedagogické vedení školy prostřednictvím efektivního zajištění nepedagogických činností“ se zaměřuje na problém přetížení ředitelů škol nepedagogickými aktivitami, které jim zabírají až 80 % jejich pracovního času, a tím omezují jejich schopnost věnovat se pedagogickému vedení. Studie klade důraz na dvě klíčové otázky: jak maximalizovat čas, který ředitelé mohou věnovat pedagogickým činnostem s největším dopadem na kvalitu vzdělávání, a jak zajistit finanční prostředky pro týmy místní školské správy, které by efektivně pokrývaly nepedagogické činnosti a další odbornou podporu škol.

Celou studii najdete zde.