Poprvé mimo Evropu

Hong Kong byl moje první volba, ale ani zdaleka to nebyla jasná volba. Přihlášku na Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) jsem si totiž podala krátce po návratu z mého prvního Erasmu a asi 10 minut před deadlinem s tím, že jsem si volbou nebyla vůbec jistá a dlouhé měsíce se rozhodovala, zda pobyt nezrušit. V Hong Kongu v tu dobu totiž stále naplno řádil covid a ani obavy mého okolí z další vlny protičínských protestů mi úplně nepomáhaly. Přes to všechno jsem na konci ledna 2023 odletěla skoro 9000 km daleko a udělala tak jedno z nejlepších rozhodnutí v mém životě.

Poprvé jsem se ocitla mimo Evropu a v naprosto jiné kultuře, což jsem pociťovala nejen ve městě, ale i na univerzitě, která funguje na trochu jiném principu, než jsme zvyklí. Vaše výsledné hodnocení se totiž odvíjí od toho, jak moc lepší, či horší jste než ostatní, což byla asi jediná věc, která se mi na škole úplně nezamlouvala. HKUST je ale jinak jednou z top univerzit v Asii, má velmi dobré jméno i ve světě, kvalitní profesory, disponuje naprosto skvělým zázemím a sportovišti, zároveň, jak už ostatně i název napovídá, nabízí spoustu IT a datových předmětů.

To, co se mi na škole líbilo nejvíce, byl její campus nacházející se v obklopení hor, bezprostředně u moře s výhledy na okolní ostrovy. Hongkongská příroda je někdy bohužel opomíjena, místní hory, národní parky a pláže však tvoří velkou část území a nabízí perfektní únik před rušným městem. Právě tato pestrost je hlavním důvodem, proč jsem si to tam tak moc zamilovala. Navíc kombinace čínské a britské kultury dělá z Hong Kongu opravdu unikátní místo, kde je neustále co objevovat a které vás nepřestává překvapovat. Zároveň představuje i strategický bod pro cestování po JV Asii, já jsem za svůj pobyt stihla navštívit Filipíny, Vietnam, Taiwan, Jižní Koreu, Macau a Shenzhen.

S oblibou říkám, že Hong Kong je Asie pro začátečníky, domluvíte se zde totiž docela dobře anglicky, má skvělou městskou hromadnou dopravu, ale zažijete zde i nespočet kulturních šoků a poznáte, jak se žije v jednom z nejhustěji obydlených měst na světě. Bonusem je nejkrásnější skyline, kterou jsem kdy viděla a která je často (a právem) označována jako ta vůbec nejhezčí na světě.

Vyjet do Asie pro mě bylo velkou výzvou, která mě však strašně moc naučila. Jsem neskutečně ráda, že jsem se vydala právě tam. Neubráním se porovnání s mým prvním Erasmem v Portugalsku, který byl skvělý, ale Hong Kong posunul laťku ještě o něco výš. Chtěla bych tak motivovat ostatní, aby zvážili i mimoevropské destinace, protože věřím, že to vám může dát ještě mnohem víc.

– Tereza Klimentová (Informační systémy a technologie), The Hong Kong University of Science and Technology (HKUST). Napiš mi na Instagram.