Nejlepší semestr mého studia

Německo nebyla původně moje první volba. Říkal jsem si, že v sousedních státech to nebude ono a chtěl jsem jet někam dál. Vyjet na Erasmus jsem se rozhodl poměrně pozdě a bohužel jsem nestihl využít šanci na získání bonusových bodů kromě těch za studijní výsledky. Moje první volby mi proto nevyšly a já skončil až na seznamu náhradníků. Druhé kolo ale vyšlo úspěšně, dostal jsem se na Faculty of Mathematics, Informatics and Natural Sciences na University of Hamburg a dodnes jsem přesvědčen, že pro mě nemohlo být lepší místo.

Hamburk, ačkoliv se nachází v sousedním Německu, rozhodně nudný není. Atmosféru velkého kosmopolitního přístavního města u nás nezažijete. Pokud bych měl popsat Hamburk jedním slovem, je to rozmanitost. Vždy, když jsem objevil novou čtvrť, připadal jsem si jako v jiném městě. Historické památky, moderní budovy, alternativní čtvrti nebo přírodní parky a jezera, každý si tu najde svoje. Zároveň je zde spoustu kulturního a společenského vyžití, ať už je to vyhlášený falafel nebo techno kluby.

Erasmus je ale v první řadě o lidech. Nabízí příležitost poznat lidi z jiných kultur, se kterými společně poznáváte město, chodíte na pivo, pořádáte výlety, sportujete a celkově trávíte volný čas. Zjistíte, že vlastně všichni děláme v angličtině nějaké chyby a až na to, že si Juan k večeři dělá burrito, Hans schnitzel a Giuseppe těstoviny, se v tolika věcech nelišíme. Můžete tak vytvořit skvělá přátelství bez ohledu na zeměpisnou polohu rodné země. Já jsem měl štěstí a potkal skvělou skupinu lidí přímo na koleji, se kterými stále udržujeme vztahy i přesto, že Erasmus dávno skončil. Super lidi můžete potkat i mimo kolej a školu. Já jsem například strávil hodně času na prkně s místní komunitou surfskatingu a potkal tak mnoho místních, se kterými jsme nejen chodili na prkno, ale třeba i pořádali společné grilování.

Nesmíte ale zapomenout také na školu. Z té jsem měl z počátku obavy, protože technickým zaměřením a hloubkou připomínala většina nabízených předmětů na fakultě informatiky spíše Matfyz či ČVUT než VŠE. Ale povedlo se mi zapsat předměty zapadající do mého plánu a nakonec jsem byl s většinou velmi spokojený. Proslýchá se, že zahraniční univerzity jsou často na studenty přicházející z jiné země hodné. S tím, minimálně na místní fakultě informatiky, moc nepočítejte. Všechny předměty byly složeny primárně z místních studentů a na nás byly kladeny stejné nároky. Bez učení to rozhodně nejde, ale kvalita výuky je velmi vysoká, vyučující féroví a z některých znalostí čerpám dodnes. A ať už se vyskytl jakýkoliv problém, ve škole či mimo ni, koordinátoři z obou škol byli vždy velmi nápomocní.

Pokud tedy máte možnost a uvažujete o Erasmu, přestaňte uvažovat a podejte přihlášku. Je to skvělá příležitost, které nebudete litovat. Zkuste nasbírat co nejvíce bodů a i kdyby vám nevyšla první volba, nezoufejte. Měl jsem před výjezdem obavy, a nakonec jsem strávil nejlepší semestr svého studia ve městě, do kterého se rád vrátím.

– Vojtěch Růžička (Informační systémy a technologie), University of Hamburg v Německu. Napiš mi na Instagram.