Výstup z komfortní zóny

Dlouho jsem přemýšlel, jestli na Erasmus vůbec vyjet, jak náročné to bude, jestli to zvládnu. Měl jsem z toho celkem strach a zároveň respekt. Po přečtení několika zpráv z výjezdů a komunikaci se studenty jsem se ale rozhodl svou komfortní zónu opustit. A nakonec to bylo to nejlepší rozhodnutí v životě.

Na Erasmus jsem vyjel do Řecka, konkrétně do Athén na AUEB v říjnu 2022. Pokud chceš strávit Erasmus primárně cestováním a poznáváním země a nových lidí z celého světa, Řecko je pro to jako stvořené. Nalezneš zde úplně vše – jedny z nejstarších památek, krásné písečné pláže (pár minut tramvají od školy), hory (v zimě dokonce i lyžování), nespočet krásných ostrovů, muzea a archeologické sbírky, skvělou řeckou kuchyni a restaurace (ach ten gyros), moderní umění, horské vesnice, krásnou přírodu. Vzpomínám si, že bylo skutečně jen pár víkendů, kdy bychom nejeli na výlet. Určitě si říkáš, že takové cestování musí stát hrozně peněz. V Řecku ne. Byl jsem překvapený, že studenti mají na všechny státní památky a muzea vstup zdarma, na MHD i trajekty 50% slevu, takže se dá cestovat skutečně levně. A díky tomu si pak můžeš dovolit i nějaký ten dražší výlet. O studentský program se celý semestr pečlivě starají místní studenti z ESN, kteří pro nás v rámci orientačního týdne zorganizovali i čtyřdenní výlet na Mykonos. A věř mi, že párty v nejznámějším klubu na pláži na tomhle luxusním ostrově vážně zažít chceš.

Abych také napsal něco o škole a o výuce. Hlavní budova univerzity, kde jsem měl většinu předmětů, se nacházela v centru Athén, kousíček od stanice metra. Ve škole je každý předmět koncipovaný do tříhodinového bloku formou interaktivních přednášek, takže byl rozvrh hezky celistvý. Překvapil mě poměrně široký výběr předmětů, dokonce i z IT oborů, a tak není vůbec žádný problém s uznáváním předmětů do našeho studia na FISu (některé dokonce i do povinných). Jinak je styl výuky podobný, často se pracuje na několika esejích nebo týmových projektech. Některé předměty byly zakončené písemnou zkouškou, která mi přišla o něco snazší než na VŠE. Velký bonus je, že škola poskytuje všem zahraničním studentům v menze jídlo zdarma (snídaně, obědy, večeře) každý den v týdnu, dokonce i o víkendech a o svátcích. Pokud tedy nejsi žádný šéfkuchař jako já, dobře se najíš, a ještě k tomu ušetříš.

Pokud bych měl tento půlrok shrnout, byl pro mě určitě tím nejlepším v životě. Erasmus mě posunul nejen jako člověka, také jsem se konečně rozmluvil anglicky bez zábran, vytvořil jsem si spoustu přátel v jiných zemích, které jsem již od návratu několikrát navštívil, užil jsem si spoustu zábavy, procestoval jsem snad celé Řecko, vyzkoušel jsem si, jaké je to studovat a skutečně být součástí jiné země. Velmi si vážím toho, že nám VŠE umožňuje vycestovat a určitě toho využij také. Je jedno kam pojedeš, tyhle zkušenosti a zážitky nemá možnost zažít každý student.

Marek Kratochvíl (Informační systémy a technologie), Athens University of Economics and Business v Řecku. Napiš mi na Instagram.