Nečekala jsem, že se dostanu

Již během bakalářského studia jsem zvažovala možnost studijního pobytu v zahraničí. Toužila jsem poznat atmosféru života v Severní Americe a prozkoumat, jaké to tam je.

Až na magisterském stupni jsem se nakonec odhodlala k tomu, abych své sny proměnila v realitu. Vybrala jsem několik univerzit, které mě zaujaly, a mezi nimi byla i University of Michigan. Bylo to období covidu, a přestože jsem nečekala úspěch, byla jsem překvapená, že se mi podařilo získat místo na této prestižní škole.

Před odjezdem mě čekalo mnoho příprav, což bylo náročné a někdy i přehlcující. Přiletěla jsem bez předem zajištěného ubytování, protože hledání na dálku bylo náročné a koleje poměrně drahé. Couchsurfing mi byl v prvním měsíci nejlepším kamarádem, přinesl mi nejen ubytování, ale i nové známé a přátele, s nimiž bych se jinak nepotkala. Nicméně musím zmínit, že tento přístup nemusí být pro každého.

Ann Arbor je menší studentské městečko kousek od Detroitu v Michiganu, USA, kde se University of Michigan nachází. Většina budov stojí v párminutové vzdálenosti od sebe. Budovy jsou velmi krásné. Příkladem takové krásné budovy je jedna z jejich knihoven, která vypadala jako kdyby byla inspirována filmy Harryho Pottera. Studentský život tam také částečně vypadal jako v každém americkém filmu. Mé studium na samotné škole bylo zaměřeno zejména na IT předměty, které se daly uznat i u nás na FISu. Škola nabízela mnoho kurzů v oblasti UX a vývoje, které byly strukturované odlišně než u nás. Překvapilo mě, jak přátelští a nápomocní byli učitelé, i když předměty nebyly přímo koncipovány pro studenty ze zahraničí.

Jediným nedostatkem celého zážitku byla doprava v USA. Bez řidičského průkazu a pronajatého auta bylo složité se dostat hromadnou dopravou na vzdálenější místa. A v případě, kdy byla zrovna autobusová doprava dostupná, nebyla jistota, že autobus vůbec dorazí. Někdy to bylo opravdu dobrodružství.

S odstupem času považuji své rozhodnutí za jedno z nejlepších v životě. Získala jsem nezapomenutelné zážitky, nové perspektivy a překvapivě i poznatky z předmětů, kterým jsem se tam věnovala. Měla jsem příležitost cestovat do míst, kam bych se jinak nedostala a nebo by mě je ani nenapadlo navštívit.

– Elizabeth Yelizarova (Informační systémy a technologie), University of Michigan v USA. Napiš mi na Instagram.