Skotsko byla jasná volba

Minulý semestr jsem strávila na University of Stirling ve Skotsku a zpětně na to koukám jako na jednu z nejlepších věcí, která se mi kdy přihodila. Erasmus doslova předčil má očekávání! Už při výběru školy jsem měla jasno, že chci na sever a ideálně do anglicky mluvící země, takže Skotsko byla jasná volba a splnilo se.

Kampus školy byl na okraji menšího města Stirling a celý areál byl okolo jezera s horami v pozadí (ano, víc skotské to už být nemohlo) a současně byla na kampusu převážná většina kolejí. Škola nabízela poměrně pestrou nabídku IT, datových i statistických předmětů, což se mi líbilo, protože se u nás na FISu dalo vše uznat. Pozitivně mě překvapil i styl výuky, který je úplně jiný – samostatná příprava, eseje, diskuze o problematice a případové studie. Přístup vyučujících byl skvělý, i náplň předmětů byla zajímavá.

Na začátku jsem měla dost obavy ze skotského přízvuku, ale nakonec se vše dalo naposlouchat a na konci pobytu jsem rozuměla naprosté většině skotské konverzace. Stejně tak byl Erasmus skvělý pro zlepšení komunikace v angličtině a měla jsem takto příležitost poznat se s lidmi z celého světa. To je myslím jedna z nejlepších věcí na každém Erasmu, poznat nové lidi, jejich kulturu, zemi a zvyky.

A na závěr mé oblíbené – cestování! Skotsko má opravdu co nabídnout pro každého. Od hor, turistiky a hradů až po památky ve městech. Z cestovatelských zážitků mě nejvíce oslovil Isle of Skye, slavný most z Harryho Pottera, Loch Lomond & Loch Katrine a roadtripová cesta North Coast 500, která vede přes celé severní pobřeží a má křišťálově bílé pláže.

Celkově mi celých 5 měsíců ve Skotsku dalo hodně, ať už po profesní stránce nebo té osobní. A na celý Erasmus budu s úsměvem na tváři vzpomínat ještě dlouho!

Kateřina Smolková (Informační systémy a technologie, specializace: Business Intelligence), University of Stirling. Napiš mi na Instagram.