V hlavním městě cyklistiky

Od střední školy jsem snil o výjezdu do zahraničí, zejména abych mohl poznat nové lidi a objevit další kousek Evropy. Nakonec se mi to splnilo! V letním semestru jsem se vydal do malebného města Münster v Německu. Před odjezdem jsem měl samozřejmě obavy a strach, ale ty se úplně rozplynuly, jakmile jsem dorazil na místo.

Münsteru je občas přezdíváno „hlavní město cyklistiky“, což se mi ihned potvrdilo. Každý den jsem se proháněl na kole. Město je pro tohle úplně ideální, s oddělenými cyklostezkami od aut a vlastním dopravním značením a semafory.

Kvalitní cyklotrasy jsou výhodou, zvlášť když je univerzita roztroušená po celém městě a mezi různými učebnami a budovami se musíš pohybovat. Za den se tak člověk přemístí klidně o 14 kilometrů, což by se mohlo zdát náročné, ale celé město je překvapivě ploché, takže to fyzicky není žádný trénink.

A když cyklistika nestačila, škola nabízela vlastní posilovnu za symbolickou cenu nebo spoustu univerzitních sportů. Místní doporučovali vyrazit za město, kde najdeš krásnou přírodu a lokální hospody nebo restaurace. V létě není nic lepšího, než si sednout se studeným pivem k místnímu jezeru.

Styl výuky byl docela odlišný oproti tomu, co jsem znal ze střední nebo VŠE. Ústní zkoušky tady neexistují. Na fakultě jsme používali techniku „flipped classroom“. Každý týden jsem si ve volném čase musel nastudovat a procvičit témata, která nám profesor zadával, a vypracovat samostatné a skupinové úkoly. Přednášky pak byly taková velká cvičení, kde bylo spousta prostoru na otázky a diskuzi k aktuálním tématům. Pro zájemce pak škola nabízela i množství jazykových kurzů v různých úrovních.

A co se týče volného času, během víkendů jsem hodně cestoval. Škola nám v rámci studijního poplatku poskytla volné jízdenky na vlak po celém regionu včetně MHD ve městech. Ty jsme s kamarády využili naplno, procestovali tolik míst a vytvořili spoustu skvělých vzpomínek.

Jsem rád, že jsem se nakonec odhodlal vydat se na tuto cestu. Mám spoustu nezapomenutelných zážitků, poznal jsem mnoho nových lidí a ochutnal hromadu lokálních dobrot. Münster je prostě nezapomenutelný a už teď plánuji se tam znovu podívat!

– Adam Mrózek (Aplikovaná informatika), Münster School of Business and Economics v Německu. Napiš mi na Instagram.