Erasmus v covidu

Už když jsem se hlásila na vejšku, tak jsem si hrála s myšlenkou, že bych někdy mohla vyjet na Erasmus. Potom kolem mě hodně lidí vyjíždělo a já jsem si řekla, proč ne. Chtěla jsem vyjet někam po Evropě, do tepla, ideálně s blízkou pláží a hlavně na školu, ze které mi uznají předměty. No a aby toho nebylo málo, tak jsem hledala školu, kde letní semestr začíná v únoru. Všem kritériím odpovídala škola NOVA IMS v Lisabonu a přesně tam jsem se také dostala.

Byla zima 2021 a koronavirus byl celkem rozjetý po celé Evropě. Svůj odjezd jsem tenkrát odložila asi o 14 dní s tím, že jsem nevěděla, jestli vůbec pojedu. Nakonec jsem odjela den před tím, než se v Česku zavřely okresy a bylo to nejlepší rozhodnutí, jaké jsem mohla udělat. V Portugalsku se totiž situace postupně zlepšovala a již poměrně brzy po mém příjezdu se otevřely restaurace a obchody. Školu jsem měla téměř celý semestr online, ke konci se přešlo na hybridní výuku. Styl výuky byl podobný FISu a bylo tam hodně týmových prací.

Online škola na Erasmu má své výhody i nevýhody. Hlavní výhodou byla možnost cestovat i v průběhu školních dní. Naopak nevýhodou bylo, že jsem většinu spolužáků nikdy nepotkala osobně, pouze přes webkamery a žádné akce od školy pro erasmáky nebyly. Mými kamarády se tedy staly hlavně moje spolubydlící z Itálie a jejich kamarádi.

Společně jsme si vytvořili spoustu zážitků, včetně těch cestovních. O velikonočních prázdninách jsme odletěli na Azorský ostrov São Miguel a po konci semestru jsme se vrátili na další tři Azorské ostrovy a odtamtud ještě na Madeiru. Kromě ostrovů jsem také procestovala značnou část pevninského Portugalska.

Jsem moc ráda, že jsem se tenkrát odhodlala vyjet. Byla to životní zkušenost a zážitek, na který doteď vzpomínám. Lisabon spolu s celým Portugalskem mám v srdíčku a ráda se tam vracím.

– Jana Štolcová (Data analytics and business), Nova IMS v Portugalsku. Napište mi na Instagram