Mrazivé Finsko

Vždy jsem měl zájem vyjet do jiné země a „vystoupit“ ze své komfortní zóny. Když jsem se tak v prvním ročníku dozvěděl o nekonečném počtu možností, jak si tento bod odškrtnout ze seznamu, neváhal jsem a začal si zjišťovat všechny informace o výjezdech do zahraničí v rámci programu Erasmus. Následovaly hodiny vyhledávání informací o dostupných univerzitách, konzultací s kamarády, tak i s rodinou. Výsledkem bylo, mimo jiné, rozhodnutí vyjet na Erasmus v letním semestru druhého ročníku a spolu s tím také vytvoření seznamu preferovaných škol. Finální rozhodování o podstoupení takové cesty vyžadovalo trochu přesvědčování a hlavně odvahy, ale nakonec jsem přihlášku odeslal.

Přestože jsem neměl žádné dodatečné body do hodnocení (Buddy Program, certifikát apod.), i tak jsem se dostal na školu, která byla na druhém místě v mém seznamu. Od té doby to bylo oficiální a já věděl, že za půl roku odjíždím na Aalto University v Helsinkách.

Semestr ve Finsku obecně začíná již na úplném začátku ledna, doporučuji se tak rozhodnout, jak moc jste ochotní absolvovat všechny zkoušky na VŠE ještě ve třináctém a částečně čtrnáctém týdnu.

Pojďme se ale přesunout k samotnému Erasmu. Helsinky mě uvítaly celkem přívětivým počasím, kdy jsem na sobě nemusel nosit několik vrstev oblečení, čemuž se ve Finsku dříve nebo později stejně nevyhnete. Hned druhý den jsem se setkal s finskou studentkou, která mi pomohla se zabydlet v novém ubytování, ukázala mi Helsinky a vysvětlila, co by se mohlo hodit. Zároveň jsme byli již od začátku rozdělení do skupin, ve kterých první týdny probíhaly různé akce, což jistě pomohlo překonat úvodní nejistotu z nového prostředí. Navíc na Aalto University působí skvělý spolek KY-SUB, jehož náplní je pořádat pro studenty na výměnném pobytu různé akce, výlety, párty a další. Jste tak neustále mezi lidmi, kteří jsou na tom stejně jako vy. Výhodou Aalto University je také to, že studujete spolu s finskými studenty, kteří mají předměty většinou v angličtině. Nebyl tak problém nalézt přátele i mezi místními a pochytit nějaké dobré rady na cestování. Nejvíce toho zažijete ale právě s KY-SUB. Od opékaní marshmallows na ohni venku při minus 20 stupních, kde se vám nad hlavou rozplývá krásná polární záře, až po nezapomenutelné studentské oslavy dne Wappu. Příležitostí je opravdu mnoho.

Samotná Aalto University mi přišla velmi odlišná od našeho systému vysokého školství. V první řadě budete mít mnohem méně hodin ve škole. O to více se ale budete muset připravovat na hodiny předem, jelikož učitelé předpokládají znalost probírané látky. Většina předmětů, které jsem absolvoval, byly založené na principu skupinových diskuzí, kdy ve třídě většinou byli až tři učitelé, kteří s námi vedli diskuzi na probírané téma. Dále je letní semestr delší než ten zimní a dělí se na tři menší části (trimestry). Do každého trimestru si zapisujete jiné předměty. Tento systém vám umožní se soustředit na menší počet předmětů a o to hlubší znalost dané problematiky získat.

Závěrem bych chtěl říci, že pokud se rozhodujete o Erasmu a přemýšlíte nad všemi otázkami typu: Co se stane, když pojedu? Jaké to bude? Zvládnu školu? Najdu si přátele?, buďte si jistí, že kdekoliv budete, Erasmus pro vás připraví nezapomenutelný zážitek. A pokud vám nevadí mrazivější zima, pak Finsko a speciálně Helsinky spolu s Aalto University poskytnou spoustu možností, jak si Erasmus užít na plno.

Petr Štípek (Aplikovaná informatika), Aalto University ve Finsku.